VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Történt egyszer, hogy Jézus éppen befejezte imádságát. Ekkor egyik tanítványa arra kérte: "Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is tanította imádkozni tanítványait." Jézus erre így szólt hozzájuk: "Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: A...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2022. október 5. Aurél névnapja van   

KITEKINTŐ


KITEKINTŐ
2019. július 31.

 

Antiochiai Szent Margit tiszteletére állítottak képoszlopot a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár kertjében

 

 

A váci egyházmegyei Püspöki és Káptalani Levéltár új épületének kertjében július 20-án, Antiochiai Szent Margit emléknapján Beer Miklós megyéspüspök megáldotta a 3. században született keresztény vértanú tiszteletére készített képoszlopot, amelyet az idén elhunyt Pálos Frigyes prépost, őrkanonok állíttatott.

Az ünnepség a levéltár kertjében gregorián dallamok éneklésével kezdődött: Haramza Klára és Nemcsics Kinga énekművészek tolmácsolásában elhangzott többek között aHimnusz Antiochiai Szent Margit életéről. Az eseményen közreműködött Pásztor Bendegúz hegedűművész.

Beer Miklós váci megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket. Személyes élményeit felidézve szólt a szentek tiszteletéről, majd Pálos Frigyes szellemi örökségéről beszélt.

Holnapy Márton premontrei szerzetes, építészmérnök – aki a kivitelezést tervezte és vezette – Antiochiai Szent Margit életéről és Vácon őrzött emlékéről beszélt az ünnepségen. Elmondta, a levéltár területén, a régi temetőben állt egy kis kápolna Szent Margit vértanú tiszteletére.

Az üvegmozaik képet, Perlaky József üvegfestő-képzőművész alkotását, valamint a képoszlopot Beer Miklós püspök áldotta meg. A főpásztor imájában Antiochiai Szent Margit közbenjárását kérte a püspöki és káptalani levéltár működésére.

A program közös imádsággal és a Boldogasszony anyánk eléneklésével ért véget.

 

Forr.:http://vaciegyhazmegye.hu/hirek/3280/ANTIOCHIAI-SZENT-MARGIT-KEPOSZLOP-MEGALDAS-VACON.html

 

 

OLDALTÉRKÉP