VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus így szólt: "Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja é...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2024. április 21. Konrád névnapja van   

Aktuális


FELÚJÍTÁSOK A KÖNYVTÁRBAN
2022. november 10.

„Minden fáradságnak, nyereség a vége,…”

( Péld. 14.23.)

 

FELÚJÍTÁSOK AZ EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁRBAN


A nyár folyamán több felújítási-, karbantartási munka is elkezdődött az egyházmegyei könyvtárban, amelyek lassan befejeződnek. Több éve húzódott a bejárati ajtó teljes felújítása, amely idén októberre elkészült. Megtörtént az emeleti erkély nyílászárójának javítása, a mellékhelységek tisztasági festése. Mindközül azonban kiemelkedi az egyik raktártermünk, -az ún. 9-es, galériás rakterem- felújítása.

A hetvenes években kialakított raktárhelység kezdetektől küzd a magas páratartalommal, az ajzat illetve, a falak vizesedésével. A raktárban sajnos ez idáig nem volt átfogó felújítás. A Főmérnökség segítségével az elmúlt években felmértük a termet és költségvetésünk lehetőségeihez igazodva egy kivitelezési ütemtervet készítettünk. Ennek mentén a 2020/21 –es években megvalósult a fűtés karbantartása, a villamoshálózat felülvizsgálata, korszerűsítése - energiatakarékos megoldásokkal. Az EMMI 2020-ban megítélt állományvédelmi támogatásának köszönhetően, a raktárhelységbe nagyobb teljesítményű párátlanító berendezéseket is vásároltunk, így sikerül kontroll alatt tartani a páraértékeket. Az idén nyáron pedig sor kerülhetett a terem belső felújítására. A raktár előkészítéséhez közel 30.000 dokumentumot kellett megmozgatni a könyvtárosoknak. A falak lélegző vakolattal lettek fedve. A tejes teremre kiterjedő festés eredményeként, eltűntek a korábbi tűzoltásszerű javítgatások nyomai. A visszarendezést, a könyvek portalanítását főként a könyvtárosok végezték, ugyanakkor nagy segítséget jelentett a munkában egy fiatal diák: Prikler Dávid, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója, aki 50 órás közösségi szolgálatának egy részét teljesítette a könyvtárban.

A terem állománya teljes egészében XX. századi dokumentum, amelynek online katalógusunkba történő feldolgozását szintén elkezdtük az elmúlt években. Jelenleg közel 90%-ka már elérhető adatbázisunkban. Reményeink szerint 2023-első felére elkészülünk a teljes állomány feltárásával. A felújítás kisebb átrendezéssel is járt, a „talált helyekre” új könyvespolcokat szeretnénk még készíttetni, így egy-két hagyaték kikerülhet végre „dobozfogságából” és méltó helyet kaphat gyűjteményünkben.

Összegzésként elmondható, hogy ez a legfiatalabb raktáregységünk több éves előkészítő munka eredményeként,- mind a könyvek fizikai tárolását, mind tartalmi feltárását tekintve - méltó és rendezett módon őrzi egyházmegyénk papságának könyvhagyatékait.

 

Köszönjük a fenntartónak, Simon Mária, főmérnöknek, a kivitelezőknek: Urbán Tibornak és csapatának, Tóbiás Imrének; Prikler Dávidnak segítő szolgálatát és mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult, segítette raktárunk felújítását!

OLDALTÉRKÉP