VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: "Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan. A föld magától hoz termést: E...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2021. június 13. Antal és Anett névnapja van   

TOLLE ET LEGE


TOLLE ET LEGE!
2019. május 24.

„ERKÖLCSI ÖNMEGVALÓSÍTÁS A MESSIÁS SEGÍTSÉGÉVEL”

„Ki a jó ember? … Keresztényként, hívő emberként ezt a kérdést úgy is megfogalmazzuk, hogy a minket teremtő Isten mit gondolt el rólunk, mi az elvárása felénk? … Mit kell tennünk, hogyan kell(ene) élnünk, hogy jó emberekké válhassunk? – Hittankönyv-sorozatunknak ebben a részében ezekre a kérdésekre keressük a választ a hit fényénél, Jézus Krisztus személyén keresztül” – írja dr. Beer Miklós váci megyéspüspök az „Erkölcsi önmegvalósítás a Messiás segítségével” című hittankönyvhöz fűzött ajánlásában. A könyvsorozat ötödik kötete 2019. májusában jelent meg a Váci Egyházmegye kiadásában.

 

A sorozat köteteinek szerzője, dr. Turay Alfréd a következő gondolatokat írja a tankönyv bevezetőjében: „Isten öröktől fogva megálmodta létünket: személyhez szóló, utánozhatatlanul szép vázlatot készített mindannyiunkról. Ennek az álomnak körvonalait beleszőtte személyes történelmünkbe, természetünkbe és környezetünkbe, miközben arra hív bennünket, hogy fedezzük fel a személyünkkel kapcsolatos isteni álmot, s az Ő segítségét elfogadó cselekedetekkel valósítsuk meg önmagunkat. …Isten az erkölcsi törvény és a lelkiismeret által is megadta az önmegvalósításhoz szükséges útmutatást, amely… Jézus megváltó kereszthalála miatt válhatott az egész emberiség számára hatékonnyá.”

 

A könyv ószövetségi és újszövetségi szemelvények, valamint zsinati dokumentumokból és pápai megnyilatkozásokból idézett részletek elemzésén és értelmezésén keresztül közelíti meg a keresztény erkölcstan témáját. A hegyi beszédre alapozva összegzi az erkölcsi önmegvalósítás folyamatának legfontosabb jellemzőit, mozzanatait és célját. Tematikája: az erkölcsi önmegvalósítás mint ajándék, feladat és lehetőség; az erkölcsi törvény és a lelkiismeret; a maradandó értékek keresése; bizalom Istenben; az emberi élet szent voltának tisztelete; hűség a házasságban; hűség a tanúságtevésben; felebaráti szeretet; bűn és erkölcsi halál; bűnbánat és erkölcsi feltámadás; megváltásunk az örök halálból az örök boldogságra.

 

Mint hittankönyv, ez a kötet is hasznos segédeszköz lehet a középiskolás korosztály és az őket tanító pedagógusok kezében a keresztény erkölcstan tanulásához, tanításához, a hittan érettségire való felkészüléshez, felkészítéshez. És mindannyiunkhoz szólnak Miklós püspöknek a könyvhöz írt ajánló szavai: „Jézus Krisztus… megkeresztelkedésekor hangzik el róla ez a fontos üzenet: »Ő az én szeretett fiam, akiben kedvemet találom«. Reméljük, hogy egyszer ránk is érvényes lesz ez a mondat. Ebben segít Turay professzor úr jelen kötete, amelyet szeretettel, jó szívvel ajánlok mindenkinek.”

 

A kötet elérhető ITT!

 

A tanári kézikönyvek csak elektronikus formában érhetők el.

A könyvek beszerezhetők:

Püspöki Iroda (2600 Vác, Migazzi Kristóf tér 1.)
Vastag Antalné titkárnő, vastag.magdi@vaciegyhazmegye.hu

Ár: 1000 Ft részenként + postaköltség

OLDALTÉRKÉP