VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Kisgyermekeket vittek Jézushoz, hogy tegye rájuk a kezét. A tanítványok azonban elutasították őket. Amikor Jézus meglátta ezt, megharagudott, és ezt mondta nekik: "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2024. május 25. Orbán névnapja van   

KÖNYV-JELZŐ


KÖNYV - JELZŐ
2021. szeptember 8.

PÉTERY JÓZSEF


A SZENTMISE TÖRTÉNETE

 

Pétery József püspök 1942-1967 között volt a Váci Egyházmegye főpásztora. A kommunista diktatúra vértelen mártírja: 1949-től többször volt háziőrizetben, majd 1953. április 6-tól, 1967. november 25-én bekövetkezett haláláig számüzetésben élt, a messzi Hejcén. Távol egyházmegyéjétől, teljesen elzárva papjaitól és híveitől. Püspökként, lelkipásztorként az Eucharisztia tiszteletének elmélyítéséért és a legszentebb áldozatot bemutató hivatások ébresztéséért fáradozott.

A szentmise történe című munkájának első kiadása 1931-ben jelent meg, majd több kiadást megélt, sőt már  elektronikus formában elérhető a Szent István Társulat archívumában is. A könyv a II. vatikáni zsinat előtt jelent meg, de éppen a megújított szentmise és a liturgiai reform miatt igen hasznos történeti áttekintést és magyarázatot ad a szentmise részeiről. A könyv az úgynevezett tridenti szentmisét magyarázza, de ezzel is segíti a fiatalabbakat a szentmise mélyebb megértéséhez, az idősebbeket pedig – magyar-latin kétnyelvű miseszövegével – az egykori szentmise felelevenítéséhez.

 

A Szentmise története

 

Péteri József püspök tollából több az Eucharisztiához kapcsolódó írás maradt fenn a Váci Egyházmegyei Könyvtárban, ezek közül néhányat a 52. NEK alakalmából digitalizáltunk.

 

OLDALTÉRKÉP