VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Történt egyszer, hogy Jézus éppen befejezte imádságát. Ekkor egyik tanítványa arra kérte: "Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is tanította imádkozni tanítványait." Jézus erre így szólt hozzájuk: "Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: A...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2022. október 5. Aurél névnapja van   

KITEKINTŐ


KITEKINTŐ
2022. március 18.

KÓDEX KIÁLLÍTÁS AZ ESZTERGOMI FŐSZÉKESEGYÁZI KÖNYVTÁRBAN

 

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban őrzött összes kódex most első alkalommal került a látogatók elé a 2022 március 11-én megnyitott kiállításon. A látogatók 45 kódexet csodálhatnak meg. A kiállítás a középkori magyarországi írásbeli kultúrát a magyar és más európai másolóműhelyekben készült kódexekkel reprezentálja.

Különös jelentőségű két magyar nyelvű nyelvemlék. A Nagyszombati kódex az óbudai klarissza kolostorban készült; elmélkedéseket, bűnbánatot és gyónást elősegítő írásokat tartalmaz. A Jordánszky-kódex a legteljesebb középkori magyar bibliafordítás. Nevét korábbi tulajdonosáról, Jordánszky Elek esztergomi kanonokról kapta.

Kiemelkedő kötet a hatalmas liturgikus díszkódex, a kétkötetes Bakócz-graduále, a cseh zenei anyagot tartalmazó, gazdagon díszített Ulászló-graduále.

A kódexekről készült tudományos igénnyel írt kódexkatalógus leírja a kötetek keletkezését, történelmi és művészettörténeti jelentőségét, valamint tárgyalja a művek külső megjelenését, a különböző kötéseket, díszítéseket, vereteket.

 

A kiállítás megtekinthető március 31-ig, a kódexek digitalizált változata pedig bármikor böngészhető az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár honlapjának Bibliotheca digitalis/kódexek aloldalán.

 

(Forrás: Magyar Kurír)


OLDALTÉRKÉP