VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Egyszer néhány farizeust és Heródes-párti embert küldtek Jézushoz, hogy szaván fogják őt. Azok odamentek hozzá, és megszólították: "Mester, tudjuk, hogy igazmondó vagy. Nem befolyásol a mások véleménye, és nem nézed az emberek személyét, hanem az iga...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2023. június 6. Norbert és Cintia névnapja van   

KITEKINTŐ


MEGJELENT A KÁLMÁNCSEHI - BREVIÁRIUM HASONMÁS KIADÁSA
2021. október 19.

MEGJELENT A KÁLMÁNCSEHI - BREVIÁRIUM HASONMÁS KIADÁSA

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézetben 2021. október 14-én sajtótájékoztató keretében mutatták be Kálmáncsehi Domonkos ma New York-ban őrzött úti kódexének, egy breviáriummal egybekötött misekönyvnek (The Morgan Library & Museum, MS G 7) facsimile-kötetét, amelyet az intézmény az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére adott ki a Schöck ArtPrint Kft. közreműködésével. A pompás kiállítású kiadvány a kódex legszebb, gazdagon aranyozott, díszített oldalait teszi közzé eredeti méretben.

A facsimile-válogatáshoz tanulmánykötet is készül, amelynek szerzői közül ketten, Lauf Judit és Zsupán Edina könyvtárunk tudományos munkatársai (MTA-OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport ELKH, Fragmenta Codicum Műhely). Lauf Judit a kódex kodikológiai és liturgiatörténeti sajátosságait vizsgálja, Zsupán Edina a díszítés és a budai királyi könyvkészítő műhely viszonyát tárja fel, míg a harmadik szerző, Mikó Árpád művészettörténész, az ELKH BTKI Művészettörténeti Intézetének igazgatója Kálmáncsehi Domonkos pályáját, építkezéseit foglalja össze új adatok fényében, valamint ikonográfiailag elemzi a díszítést.

Az ünnepi sajtótájékoztató nagy sikerű szakmai előadását Zsupán Edina tartotta: összegezte a tanulmánykötetben publikálásra kerülő kutatási eredményeket, egyben pedig látványosan bemutatta a díszítés keletkezésének összetett folyamatát, azt a sok-sok forrást – köztük metszeteket is –, amelyekből ez a Budán működő könyvfestő megkomponálta az illuminációt.

 

(Forrás: https://www.oszk.hu/hirek/kalmancsehi-breviarium-hasonmaskiadasanak-bemutatoja)

(Fotó: Balogh Zoltán MTI)


OLDALTÉRKÉP