VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben: Kisgyermekeket vittek Jézushoz, hogy tegye rájuk a kezét. A tanítványok azonban elutasították őket. Amikor Jézus meglátta ezt, megharagudott, és ezt mondta nekik: "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2024. május 25. Orbán névnapja van   

Aktuális


KIS SZABAD KÖNYVTÁR
2023. december 14.

 

Bibliotheca Gratis

 

Egy Kis Szabad Könyvtár az egyházmegyei könyvtár oldalán!

 

 

Az utcai könyves szabadpolc átadására 2023. december 7-én került sor, melynek keretében Dr. Varga Lajos segédpüspök megáldotta a kis utcai könyvtárunkat.Honnét az ötlet, mi is az az utcai kiskönyvtár? Néhány szó arról, hogyan jött létre, mi a célja a könyvtár oldalában egy nyitott könyves almáriumunknak.
Kezdeményezésünk egyik ötletforrása az Egyesült Államokból induló Little Free Library - Kis Szabad Könyvtár mozgalom, amely fából felépített kis könyves szekrényeket helyez el szerte a világon, azzal a céllal, hogy közösséget építsen, népszerűsítse az olvasást, a könyvek szeretetét és kreatív módon tegye lehetővé a könyvcserét.
Másik motivációnk a MKPK által meghirdetett Katolikus Kultúra Heteinek rendezvénysorozat, melynek célja, hogy különböző, programokkal, rendezvényekkel, újszerű kezdeményezésekkel hívja fel a figyelmet katolikus kulturális örökségünk kincseire, értékeire, s a művészetek segítségével minél több emberhez eljuttassa.
Ihletet merítve, majd ötvözve a két nagyszerű kezdeményezést, arra gondoltunk, hogy az évek óta kihasználatlanul, és funkció nélkül árválkodó „vakablakunkat” élettel töltjük meg, és kialakítunk benne egy kis közösségi szabad könyvtárat, amelyből bárki, bármikor kiemelhet egy kis olvasnivalót, amivel jó időben leülhet a csodálatos Konstantin téren a padokra vagy akár haza is viheti, és ha pedig szívébe zárja, meg is tarthatja. Lenne benne könnyedebb olvasmány, ismeretterjesztő és szívünket, lelkünket Istenhez emelő egyaránt. Így egyszerre népszerűsíthetnénk az olvasást, a könyvek szeretetét, ugyanakkor a polcokon található kisebb-nagyobb lelki olvasmánymorzsákkal talán még Krisztus felé is terelgethetjük azokat, akik kinyitják ezt az ablakot.
Köszönjük mindenkinek, aki bármilyen módon segítette a megvalósítást: fenntartónknak, a Váci Püspökségnek, Marton Zsolt püspök Úrnak, Ménesi Balázs főigazgató Úrnak, hogy anyagi forrást biztosítottak a megvalósításhoz. A főmérnökségnek és a gondnokságnak a kivitelezéshez nyújtott szakmai segítségért. Hálásak vagyunk Bittó Dóra grafikusnak, hogy intézményünkhöz, a város történelmi terének épített örökségéhez illő, szép külső megjelenést kaphatott kiskönyvtárunk.
A kis szabad könyvtárat, Dr. Varga Lajos segédpüspök Úrnak, gyűjteményünk prefektusának ajánlottunk közeli születésnapja alkalmából, mivel úgy éreztük, hogy ez a kezdeményezés híven tükrözi mind azt az értékmentő, őrző, átadó lelkületet, amellyel az egyházmegyénk gyűjteményeit terelgeti.
OLDALTÉRKÉP