VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt. Ezek elindultak, betértek a szamaritánusok egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De azok nem fogadták...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2021. szeptember 28. Vencel névnapja van   

Aktuális


135 ÉVE SZÜLETETT KARL BARTH
2021. május 12.

GYŰJTEMÉNYÜNKBEN A SZERZŐTŐL AZ ALÁBBI KÖNYVEKBŐL LEHET VÁLOGATNI:

KARL BARTH KÖNYVEK

 

 

A KERESZTÉNY EMBER RENDELTETÉSE - KARL BARTH AZ  ISTEN SZERETETÉRŐL

 

Május 10-én született Karl Barth (1886-ban), a múlt század kiemelkedő teológusa. Egyházi dogmatika című monumentális művének egyik részletével emlékezett rá a Vigília szerkesztősége közösségi oldalán.

A kiválasztottnak az a rendeltetése, hogy engedje: szeresse Isten. Olyan emberként kell élnie, akitől felfoghatatlan és meg nem érdemelt jóságában Isten nem akart megválni, s ezért mindörökké nem akar megválni.
Elvégre Jézus Krisztusnak is ez a rendeltetése: emberi testben mindöröktől mindörökké Isten által szeretettnek kell lennie. Ez a rendeltetése Izraelnek és az egyháznak: azok népe és gyülekezete, akiket Jézus Krisztusban szeret Isten.
Nyilvánvalóan egyetlen kiválasztott sem lehet más és jobb, mint Istentől szeretett ember.
Istennek csak ez a szándéka vele: szeretni akarja.
És tőle is csak azt akarja, hogy engedje szeretni magát.

Erre választja ki. Annak a szövetségnek a kedvezményezettje lehet, amelyet Isten szabadon akart és hozott létre, amelynek Isten az ura és a szavatolója, s fennállását is Isten mindenható hűsége biztosítja. Bármi is a tartalma a szövetségnek, mindenképpen szeretetet jelent. Szigorú, haragvó, lángoló szeretetet, de szeretetet! És örök, a teremtményiség korlátjaihoz nem kötött, a teremtmény bűneit megbocsátó, a teremtménynek a Teremtő dicsőségében részt adó szeretetet!
Ez a részesedés – szabad kegyelemből fakadva és megvalósulva, jelenbeli ígéretként és a teljesedés reményeként, csakis ez a részesedés a kiválasztott ember létezésének célja és tartalma, irányultsága és teljessége, értelme és rendje.
Ez az egyetlen, amire valóban szüksége van, de ami teljesen elégséges is számára. Nem lehet nagyobb, és soha, semmilyen szempontból nem lehet más, mint folyamatosan és újra meg újra Istentől szeretett ember, akit Isten saját Fiában szeret, abban, aki az ő emberi természetét is hordozza; csak olyan ember lehet, aki tagja a Fiú testének: azon sokaság közösségében, akiknek szintén az a rendeltetésük, hogy a Fiú által Isten szeretetében legyenek.
(Kirchliche Dogmatik, II/2. kötet, 455.)
Forrás (szöveg és fotó):  VIGILIA Facebook; Magyar Kurír
OLDALTÉRKÉP