VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: "Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Aho...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2020. április 1. Hugó névnapja van   

TOLLE ET LEGE


TOLLE ET LEGE! - VEDD ÉS OLVASD!
2013. január 28.

CSALÁD LEXIKON

A családdal és az élettel kapcsolatos vitatott fogalmakról és etikai kérdésekről

 

 

 

„A mai társadalomban úgy revolverezik a családot, hogy a régi fogalmakat – pl. család, házasság, élet, jog, szabadság stb. – kiüresítik és átértelmezik. Ez a lexikon, amely a fogalmak tisztaságát őrzi, a hangsúlyeltolódásokat helyreteszi, évtizedekre szólóan fontos kézikönyv azoknak, akik a családdal elmélyülten szeretnének foglalkozni” – méltatta a kötetet Bíró László püspök, a Magyar Püspöki Konferencia családreferense." ( forr.:Magyar Kurír)

 

A Család Pápai Tanácsa által jegyzett és a Szent István Társulat gondozásában megjelent Családlexikon első látásra nem tűnik „hagyományos” szótárszerkezetű kézikönyvnek, sokkal inkább egyfajta tanulmány gyűjteménynek. A lexikon érinti az élettel és a családdal kapcsolatos kérdéseket és erkölcsi problémákat, különös tekintettel a szándékosan manipulált fogalmak használatára.

Korunk legszembetűnőbb jelensége a nyelv kétértelmű használata – olvashatjuk a könyv előszavában. - Önkényesen és rendszeresen próbálják megváltoztatni a szavak normális jelentését annak érdekében, hogy bizonyos véleményeket és hipotéziseket úgy terjesszenek, mintha azok mindenki által elfogadott igazságok lennének. Eutanázia, Gender-ideológia, fogamzásszabályozás, homoszexualitás, klónozás, őssejt, biotechnológia… stb., csak néhány fogalom, amely az elmúlt években sokszor és sokféle megvilágításban és magyarázattal látott napvilágot.

Egyre növekvő szakadék támad a gondolkodás, a valóság és az ezeket kifejező szó között, mert a szó manipuláció áldozata lett. Ezáltal tudják az alkotók megakadályozni e fogalmak elutasítását. Hogy árulkodó zajt ne keltsenek, szinonimákat használnak például terhesség-megszakítást az abortusz helyett, eutanáziát a halál bekövetkezésének kegyetlen meggyorsítása helyett, esemény utáni tablettát az abortusz kiváltó eszköz helyett - olvasható Alfonso Lopez Trujillo bíborosnak a kötethez írt 2007-es előszavában.

A II. János Pál Pápa által létrehozott Család Pápai Tanácsa nemzetközi szakértőket kért fel szerzőknek a lexikon elkészítéséhez. A kötetbe összesen 93 tanulmány került 84 szerző tollából. A könyv szerkezetileg, megfelel a lexikonírás követelményeinek: a fő fogalmak és a hozzájuk tematikusan besorolt tanulmánycikkek ábécérendben követik egymást. Minden cikk elején rövid ismertető olvasható a szerzőről, ezt követi egy rövid tartalmi összefoglaló, majd a téma részletes kifejtése. A könyv külön értéke, hogy a szócikkeket olyan szakemberek írták, akik érezhetően jól ismerik az egyes témák valamennyi összefüggését. Ennek köszönhető, hogy szinte minden írás a felvetett probléma velejéig igyekszik hatolni. Annak érdekében, hogy az olvasó a magyarországi helyzetről is képet kapjon, 52 tanulmánynál megtalálható a magyar állapot rövid leírása és azoknak a magyar műveknek a jegyzéke, amelyekben tovább lehet tájékozódni.

 

A könyv megtalálható a Váci Egyházmegyei Könyvtárban!

OLDALTÉRKÉP