VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: "Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Aho...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2020. április 1. Hugó névnapja van   

TOLLE ET LEGE


TOLLE ET LEGE! - VEDD ÉS OLVASD!
2012. december 12.

Könyvajánló a Katolikus egyház

társadalmi tanításáról

 

XVI. Benedek pápa:

Caritas in veritate

Szeretet az igazságban

 

2008 őszén gazdasági válság robbant ki a világon. XVI. Benedek pápa ebben a 2009-ben megjelent enciklikájában az egyház álláspontját fejti ki a témában.

A könyvet nem csak keresztényeknek, hanem a jó szándékú, önzetlen és a gazdaság iránt érdeklődőknek ajánlom. Különösképp azoknak, akikre más emberek vannak bízva vagy felelős társadalmi pozícióban vannak.

 

Prófétai hagyomány az egyházban a jobbulásra ösztönözni és rámutatni a problémákra, figyelmeztetni a hibákra. Sámuel próféta is figyelmeztette többször is Dávid királyt. Arról pedig, hogy az egyház a világ földi boldogságáért is dolgozik, már 1878-ban XIII. Leó pápa is írt hivatalos formában. Mégis a fejlett világ szemében először 1891-ben megjelent Rerum novarum enciklika keltette fel a figyelmet az egyház gazdasági és társadalmi tanításáról. Azóta számos dokumentum született a témában.

 

XVI. Benedek pápa: Caritas in veritate

Szeretet az igazságban

 

A bevezetőben és első fejezetben a pápa felhívja a figyelmet a szeretet, igazságosság és közjó fontosságára és összefüggéseire, majd összefoglalja a régebben íródott, de mai viszonyokban is fontos szociális egyházi tanításokat.

Második fejezettől már teljesen a jelenkor problémáiról ír.

 

Kiemeltem a könyvből részleteket kedvcsinálónak, mely a "Szemelvények a Caritas in veritate papi dokumentumból" című vázalatban megtekinthető. Ha valakit pedig részletesebben érdekel a szöveg, akkor a Vatikán hivatalos weblapján magyarul is megtalálhatja a dokumentumot, az egyházmegyei könyvtárból kikölcsönözheti, vagy megvásárolhatja a Szent István Társulat kiadásában.

 

A könnyebb áttekinthetőség, értelmezhetőség érdekében az enciklikáról készült rövid, vázlatos összefoglalalás linkje: Szemelvények a Caritas in veritate pápai dokumentumból.

 

Péntek Zsolt

 

VI. Benedek Pápa: Caritas in veritate enciklikája

OLDALTÉRKÉP