VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: "Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Aho...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2020. április 1. Hugó névnapja van   

TOLLE ET LEGE


TOLLE ET LEGE!
2012. október 4.

Októberi első könyvajánlónkban Szent Ferencre emlékezünk. Ha megkérdeznénk az embereket, ismernek-e valamilyen legendát Szent Ferenc életérôl, a legtöbben a Fiorettit említienék. Nem csoda ez a nagy népszerûség: hiszen már 1476-ban megjelent nyomtatásban, s azóta  is számtalan fordításban és kiadásban látott napvilágott, ez a bájos, kedves stílusával minden olvasót magával ragadó könyvecske. A „Fioretti” nem életrajz, hanem Szent Ferenc és társai életőről szóló, főként szájhagyományon alapuló, valóságos elemekkel átszőtt legendák gyűjteménye.

Kedvcsinálónak  idézünk egyet a történetek közül :

Egy napon a Szent Masseo testvérrel éhesen egy kis faluba érkezett. Hogy éhségüket elverjék, útközben egy kis kenyeret koldultak. A falun kívül egy forrásnál az összekoldult ételt letették egy széles kőre. Ferenc mindjárt fölkiáltott: »Ó Masseo testvérem, ilyen nagy kincsre nem vagyunk mi méltók!« A testvér csodálkozva és rosszallóan csóválta a fejét és azt mondta: »De atyám, hogy beszélhetsz kincsről, hisz a legszükségesebbekben is hiányt szenvedünk. Sem asztalterítőnk, sem késünk nincsen, még egy vágódeszkánk és tányérunk sincs.« Akkor felujjongott a Szent: »Éppen ez az, amit kincsnek mondok, hogy itt semmi sincs, amit emberkéz alkotott, hanem csak amit Isten gondviselése készített. Ő öröktől fogva tudta, hogy mi ma éhesen és fáradtan ide jövünk, azért növesztette ezt a fát, hogy bennünket megajándékozzon hűs árnyékával. Ezt a szép széles követ asztalul tette ide nekünk, és hogy szomjunkat olthassuk, ezt a hűs forrást fakasztotta itt. Ó Masseo testvér, milyen jóságos a mi Istenünk!« Közben csak úgy hullottak könnyei a meghatódottságtól, és a száraz kenyérre estek, melyet hálásan eszegetett.”


A könyv kölcsönözhető könyvtárunkból. A ferences lelkiség irán érdeklődők pedig még számos érdekes olvasmányt találhatnak gyűjteményünkben és honlapunk Lelkiség menüpontjában.

OLDALTÉRKÉP