VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: "Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Aho...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2020. április 1. Hugó névnapja van   

TOLLE ET LEGE


TOLLE ET LEGE! - VEDD ÉS OLVASD!
2015. november 16.

SEGÉDLETEK A SZENTÍRÁS OLVASÁSÁHOZ

 

A Biblia olvasása és annak megértése – mivel régi írásról van szó - nem egyszerű feladat. Ezt megkönnyítendő különböző írásművek állnak rendelkezésünkre melyek egyike a szentírási bevezetőkhöz tartozó teológiai-irodalmi műfaj. Mivel a Szentírás vagy másként a Biblia nem egy időben keletkezett iratok összessége, hanem a most kezünkben lévő könyv történelmi fejlődés eredménye, ezért létezik olyan irodalom, mely az itt mondottak fényében az egyes bibliai könyvek szerzőjével, tartalmával és keletkezésének körülményeivel foglalkozik. Ez nem jelenti azt, hogy elvetjük a sugalmazás tényét, hanem pusztán azt fogadja el, hogy a kinyilatkoztatás Isten emberi szerzők által közvetíti üzenetét. Ilyen bevezetők mind az Ószövetséghez mind pedig az Újszövetséghez készültek.

 

Az Ószövetséghez ajánlani tudjuk:

Rózsa Huba: Az Ószövetség keletkezése  I-II: Bevezetés az Ószövetség könyveinek irodalom- és hagyománytörténetébe.- 2. átdolg.kiad.- Budapest: SZIT 1986.

Az Újszövetséghez ajánljuk:

Kocsis Imre: Bevezetés az Újszövetség kortörténetébe és irodalmába I. - Budapest: SZIT, 2010.

Kocsis Imre: Bevezetés az Újszövetség kortörténetébe és irodalmába II.- Budapest: SZIT, 2011.

 

A kiemelt könyvek megtalálhatók gyűjteményünkbe!

OLDALTÉRKÉP