VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: "Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Aho...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2020. április 1. Hugó névnapja van   

Aktuális


KÖNYV ÚJDONSÁGAINK
2019. január 18.

HÁROM ÚJ KIADVÁNNYAL GAZDAGODOTT HELYTÖRTÉNETI TÁRUNK:

 

 

 

KÁPOLNÁK VÁC FELSŐVÁROSÁBAN

 

A kötet mottója: " Eleven kövek módjára ti is Lelki templommá épüljetek" (1. Pét. 2.5.)

 

A kötet a Vác Felső városi Plébánia kiadásában jelent meg. Dr. Csáki Tipor plébános ajánló savaival:

" Ebben a kiadványban szeretnénk hálát adni a plébániánk területén lévő kápolnákért, az azokban folyó lelki munkáért, és egyben meghívni a kedves olvasót, hogy kapcsolódjon be közösségünk életébe. Miközben felújjítottuk kápolnáinkat, bennünk is közöttünk is elkezdett épülni valami. Közösségek születtek a plébánián..."

 

 

 

VOLENTICS GYULA:

ÜDVÖZLET VÁCRÓL!

Vác régi képeslapokon a századfordulótól 1948-ig

 

– válogatás Mireisz-Leyer János műtárgybecsüs rejtőzködő gyűjteményéből –

 

Egy település 20. századi története bemutatásának egyik leglátványosabb eszköze a képes levelezőlap. Az e-mail korában bizonyára idejétmúltnak tűnik levelezőlapokról írni, de a képeslapok az elmúlt több mint száz évben maradandónak bizonyultak. Egy mára letűnt polgári világ kordokumentumai a frissen megjelent kötetben bemutatásra kerülő levelezőlapok. A képeslapkiadás „aranykorában” minden polgári családban illett képeslapalbumot tartani, amelybe rendszeresen bekerültek a rokonok által küldött városképes- és ünnepi üdvözlőlapok. Az albumok a polgári szalonok asztalkáin ott voltak a családi fényképalbumok mellett, és a vendégeknek illett átlapozni azokat. A képeslapok a turizmus fejlődését is támogatták a helyi látványosságok publikálásával. 
Vác utcáin, terein sétálva felmerül az igény, hogy megismerjük, miként változott a település formája, hogyan néztek ki az épületek régen, és milyen változások történtek az elmúlt közel száz évben. E kiadvány oldalain megelevenedik előttünk a település mikrotörténelmének páratlanul izgalmas időszaka. A bemutatott épületeket, helyszíneket a szerző városnéző séták útvonalára fűzte fel. A Dunától a Naszályig, a Pokol csárdától a Marx-villáig kalauzolja végig a bemutatott képeslapgyűjtemény az Olvasót. Így jellemzően a Duna-part, a Március 15. tér, a Széchenyi utca, valamint a Konstantin tér és azok épületegyüttese, azaz több mint 60 helyszín kerül a könyv lapjain bemutatásra. Kuriózumként található a reprezentatív, – akár karácsonyi ajándéknak is kiváló – albumban néhány eddig ismeretlen kortörténeti vonatkozású archív fotó, régi metszet, részvény, számla, meghívó is. 
A kötet lektora, Horváth M. Ferenc a városi levéltár igazgatója szerint: „Vác gazdagnak mondható helytörténeti irodalmát gazdagítja a jelen kiadvány is, mely régi képeslapok és aprónyomtatványok segítségével mutatja be Vác városát a 19. század végétől a 20. század közepéig. Vajon mást, többet ad-e ez a képeskönyv a korábban megjelent, hasonló forrásanyagot feldolgozó kiadványokhoz képest? A válasz: Igen. Elsősorban azért, mert a bemutatott 300 képeslap között közel 60 db olyat is bemutat a városról, melyet korábbi kiadványokban még nem közöltek.”

Terjedelme: 106 oldal, 350 képpel

( forr: Lyra Könyvesház - Vác)

 

 

VÁCI FÜZETEK

RUSVAY TIBOR EMLÉKÉRE

 

 

A Váci Múzeum Egyesület e kiadvánnyal egykori titkára előtt tiszteleg. Dr. Rusvay Tibor aktív szerepet vállalt az 1980-ban újjászervezett Egyesület vezetésében, munkájában.

 

Tartalomból:

 

Zomborka Márta:
Rusvay Tibor, a Váci Múzeum Egyesület titkára

 

Brusznyai Margit:
"Ne feledd, ami volt" - Emlékezés dr. Rusvay Tiborra

 

Takács Tibor:
A Rusvay Tibor elleni eljárás, 1957

 

( forr. Lyra Könyvesház, Vác)





OLDALTÉRKÉP