VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne vessétek oda a szent dolgokat a kutyáknak, és ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések elé, hogy lábukkal el ne tapossák azokat, és megfordulva, szét ne tépjenek titeket is. Mindazt, amit akartok, ho...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2019. június 25. Vilmos névnapja van   

Aktuális


KÖNYVÚJDONSÁG
2018. december 12.

HÁRMAS TÖREKVÉS
A VÁCI KATOLIKUS PAPSÁG ÉS ÉRTELMISÉG IDENTITÁSKERESÉSEA Váci Egyházmegye 2015. október 7-én tudományos emlékülést rendezett Róka János halálának 225., a Váci Egyházmegyei Könyvtár alapításának 140. évfordulójára. A kötet e kettős évforduló alkalmából tartott konferencia előadásainak szerkesztett, bővített publikációja.

A könyv első fejezete a 140 éves egyházmegyei könyvtárnak állít emléket. Varga Lajos segédpüspök, a könyvtár prefektusa értekezésében részletesen elemzi az egyházi könyvtárakban a 18. századtól kezdődően alkalmazott szakrendeket, kiememelten a Váci Egyházmegyei Könyvtár régi szakrendjét. Lauf Judit és Sarbak Gábor tanulmánya az egyházmegyei könyvtár néhány középkori kódex töredékének kutatási eredményén keresztül enged bepillantani a fragmentum kutatás világába. Boros István az egyházmegyei könyvtár tudományos főmunkatársa – s egyben a kötet szerkesztője – Desericzky Ince Historia episcopatus, dioecesis et civitatis Vaciensis című munkájának kiadástörténetét mutatja be.

Róka János kanonok (1727-1790) életútját, munkásságát két tanulmány elemzi. Szelestei N. László történelmi műveit tárgyalja, elhelyezve azokat a korabeli történetírás törekvései közé. Maczák Ibolya tanulmányában bemutatja és részletesen elemzi Róka János két magyar nyelvű Szent István-prédikációját, amelyek közül az 1769-es a jelenleg ismert legkorábbi Szent István-beszéd.

A harmadik, záró fejezet a váci könyvkiadás és Vác városának kölcsönző könyvtáraira irányítja a figyelmet. Forró Katalin értekezésének témája Losonczi István Hármas kis tükör című nagy hatású tankönyve, amely több alkalommal megjelent Vácott. A szerző a tankönyv helytörténeti vonatkozásain túl a kiadvány oktatástörténeti különlegességeit vizsgálja. Mándli Gyula elhagyja a 18. századot, s a 19. század végi, 20. század eleji civil szervezetek könyvtáraiba kalauzolja az olvasót.

A Hármas törekvés című konferencia kötet a Váci Egyházmegye támogatásával jelent meg a Szent István Társulat gondozásában, szakmai lektora Monok István az MTA Könyvtára és Információs Központja igazgatója. A könyv megvásárolható a Szent István Társulat könyvesboltjában, illetve a Váci Egyházmegyei Könyvtárban. Könyvbemutatóra 2019. januárjában kerül sor az MTA könyvtárában.

 

A könyvet szeretettel ajánljuk minden érdeklődőnek!OLDALTÉRKÉP