VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

A tanítványok egyszer ezzel a kérdéssel fordultak Jézushoz: "Mit gondolsz, ki a legnagyobb a mennyek országában?" Erre Jézus odahívott egy gyermeket, közéjük állította, és így szólt: "Bizony, mondom nektek: ha meg nem változtok, és nem lesztek oly...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2020. augusztus 11. Zsuzsanna és Tiborc névnapja van   

Aktuális


RÉGI KÖNYVEK ÚJ KÖNTÖSBEN - RESTAURÁLÁSOK AZ EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁRBAN
2012. október 1.

A Váci Egyházmegyei Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően évről-évre folytatni tudja régi könyveinek restaurálását. A 2011/12-es pályázati évben az NKA Könyvtári Szakkollégiuma által nyújtott pályázati támogatás segítségével újabb hét dokumentumok sikerült restaurálni. A restaurálás teljes kötsége 1.305.000 Ft volt, melyhez a NKA 913.500 Ft támogatást nyújtott, a fennmaradó forráshiányt  Dr. Beer Miklós megyéspüspök engedélyével a Váci Egyházmegye pótolta. Az anyagi támogatásoknak köszönhetően ismét megújulhatott hét régi, különleges dokumentum. A kiválasztott dokumentumok különlegessége, hogy mindegyik kötéstáblájában papír ill. pergamen kódextöredékek találhatók. Így az őrzőkönyvek fizikai állapotának megóvásán túl, újabb értékes fragmentumokkal gyarapodott könyvtárunk gyűjteménye.

A könyvek restaurálását az ARS ALBA BT. végezte, Fehrentheil Henriette restaurátor vezetésével. A restaurátor műhely 2000 óta folyamatosan végez az egyházmegyei könyvtárban egyedi és csoportos állományvédelmi munkákat. A hét kötet 2012. decemberében került a szentendrei székhelyű restaurátor műhelybe. A restaurálás során kibontásra kerültek a borító kéziratos pergamenkötései ill. kötések alatt található töredékek is. A kibontott töredékekről digitális másolatok készültek, melyek nagyban megkönnyítik majd a fragmentum kutatásokat. A kötetek sok esetben kopottak, hiányosak, rongáltak voltak, szinte mindegyiknél jellemző volt a lapok elszíneződése, szakadozottsága így ezek javítására is sor került. A dokumentumok minden esetben teljes bontásra kerültek. A borítópergamenek leemelését követően az őrzőkönyvekre papírkötések kerültek, melyeken az eredeti pergamentöredékek másolatai láthatók, megőrizve ezzel a kötések egyediségét.

A kibontott fragmentumok többsége gregorián dallamtöredékeket tartalmaz, így azok a jövőben nem csupán kodikológiai-, hanem egyházzenei kutatások tárgyát is képezhetik. Az őrzőkönyvek szintén nem elhanyagolandó darabjai gyűjteményünknek, hiszen például közöttük van Pápai Páriz Ferenc: Pax Corporis-a, mely Brewer Sámuel lőcsei nyomdájában készült, vagy Illyés András: Megrövidíttetet ige című prédikációs gyűjteménye 1691-es kiadása.

A restaurálásról készült fotók a Galériában megtekinthetők.

OLDALTÉRKÉP