VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de ola...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2019. január 18. Piroska névnapja van   

Aktuális


ÚJDONSÁGAINK
2017. december 5.

 

INKÁBB LÉTEZNI, MINT LÁTSZANI
ULLMANN PÉTER ÁGOSTON PREMONTREI SZERZETES EMLÉKEZÉSEI

 

A Szent Norbert által alapított premontrei rend közel 900 éve jelen van hazánk történetében. A rendek 1950-es feloszlatása az ő tevékenységüknek is véget vetett, s közel négy évtizedig a „föld alá” kényszerülve, illegalitásban működtek.

A hányattatás évei, a diktatúra szorítása ellenére a rend nem szűnt meg, megmaradtak azok az örökfogadalmas szerzetesek, akik átmentették, majd a rendszerváltozás után újjászervezték a premontrei rendet.

Ez a kötet ezeknek az évtizedeknek állít méltó emléket az 1980-as évek végéig, a rend egyik meghatározó személyisége, Ullmann Péter visszaemlékezései által, kiegészítve korabeli fotókkal, rendőrségi és bírósági dokumentumokkal.

 

Ullmann Péter 1940-ben született. Érettségi után a Központi Papnevelő Intézet növendéke, ahonnan 1959-ben hetvenedmagával kizárják. Ezt követően illegálisan folytatja teológiai tanulmányait, közben titokban belép a premontrei rendbe. 1962 és 1965 között két államellenes perben is terhelt, ám végül nem ítélik el. 1972 hamvazószerdáján Krakkóban pappá szentelik, római engedéllyel az egykori zsámbéki prépostság rendi titulusára. 1997-től 2005-ig gödöllői kormányzó perjel.
Az 1990 előtti időszak lezárt történelmi kornak tekinthető; ezzel együtt egy megtépázott életpálya, ugyanakkor kitartó magatartásmód jelenben élő hatásainak feldolgozását gyógyítóan segíti ez a visszaemlékezés. A személyes történet így válhat egyúttal a közösségi, társadalmi, nemzeti önismeret részévé.


ULLMANN PÉTER ATYÁNAK EZÚTON IS KÖSZÖNJÜK AZ ÉRTÉKES KIADVÁNYT, MELYET OLVASÓINK SZÍVES FIGYELMÉBE AJÁNKUNK!

 

 

 

OLDALTÉRKÉP