VÁCI EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR • 2600 VÁC, MIGAZZI K. TÉR 2. • 06 27 814-140 KAPCSOLAT ÜZENET
Váci
Egyházmegyei
Könyvtár
1875
KERESÉS
NAPI EVANGÉLIUM

Búcsúbeszédében Jézus így szólt övéihez: "Ha a világ gyűlöl titeket, tudjátok meg: engem előbb gyűlölt. Ha a világból volnátok, szeretne titeket a világ, mint övéit. De ti nem vagytok a világból, mert kiválasztottalak titeket a világból; ezért gyűlöl...
< FŐOLDAL < KÖNYVTÁRRÓL < KATALÓGUSOK < E KÖNYVTÁR < VACIENSIS < OLVASNI JÓ
2019. május 25. Orbán névnapja van   

Aktuális


ÚJDONSÁGAINK: AJÁNDÉKKÖNYVEK SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYEI LEVÉLTÁRTÓL
2017. december 5.

AJÁNDÉKKÖNYVEK SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYEI LEVÉLTÁRTÓL

 

"AZ ÚR IRGALMA,HOGY NEM VESZTÜNK EL."

A SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYE MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS KÁRJELENTÉSEI

1944-1948.

 

A Géfin Gyula Kiskönytár 4. kiadványa az idén jelent meg:  "Az Úr Irgalma, hogy nem vesztünk el." A Szombathelyi Egyházmegye második világháborús kárjelentései 1944-48. címmel. Kovács Sándor szombathelyi megyéspüspök rendelkezése nyomán, az egyházmegyés papság 1944-45 között összeírta az egyházmegyét ért háborús károkat és veszteségeket. A beküldött jelentések kiemelkedő történeti értékkel rendelkező forrásanyagot eredményeztek, hiszen az egyházmegye papsága, szerzetesei és apácái kijelölt helyükön maradva, híveikkel együtt vészelték át a háborús időszakot és a szovjet bevonulást. Így a lelkipásztorok hiteles krónikásokként jegyezhették fel a háború eseményeit és annak mindennapjait, megpróbáltatásait. A forráskiadvány nemcsak Vas és Zala megye második világháborús történetének kutatásához járul hozzá, hanem csatlakotzva a magyarországi egyházmegyei levéltárak eddig megjelent hasonló kiadványaihoz a "nagyobb történetírás" számára is értékes adatokkál szolgál, segítve a korszak jobb megértését.

 

"AZ ÚR IRGALMA,HOGY NEM VESZTÜNK EL."

A Szombathelyi Egyházmegye második világháborús kárjelentései 1944-1948.

Szombathely:Martinus, 2017.

 

 

 

ÉNEKEK SZENT MÁRTON PÜSPÖK TISZTELETÉRE

Cantiones De Sancto Martino Episcopo

 

 

A kiadvány célja közkinccsé tenni a liturgiában, azaz a szentmisében és a szent zsolozsmában megszólaló Szent Márton tiszteletére írt gregorián énekeket, valamint a szentmisék mellett körmeneteken, zarándoklatokon, imaórákon, hitoktatásban és iskolai ünnepségek során  megszólaltatható népénekeket. A kiadvány énekeiben Szent Márton szülőföldje szólal meg és hívja imádságra a 21.század magyarjait is, hiszen a gregorián tételek középkori magyarországi kódexekből lettek feldolgozva, a népénekek, pedig - elsöprő többségében - Nyugat-Dunántúl, a mai Vas és Győr-Moson-Sopron megye területén fennmaradt kéziratos énekeskönyvekből származnak. Ezek az énekek egyszerre lélekemelő fohászok, ugyanakkor tanító tartalmú költői alkotások, amelyekből Szent Márton életét és csodáit is megtanulhatjuk. Évszázadok imádkozó egyházához kapcsolnak bennünket, és akár egyéni elmélkedésre is alkalmasak.

A kötethez hangzóanyag is készült a könyv legjellegzetesebb tételeiből.

 

ÉNEKEK SZENT MÁRTON PÜSPÖK TISZTELETÉRE

Cantiones De Sancto Martino Episcopo

Budapest-Szombathely, 2017.

OLDALTÉRKÉP